Amerikansk Äppelpaj
Härom dagen tänkte jag göra en äppelpaj. Men i stället för att göra den vanliga GIkakan som är så populär med äpplen, kanel, nötter mm ville jag göra en riktig farmors äppelkaka med lock. Detta är ju något mer tidskrävande men roligt när 3-åringen är med och hjälper till.

Så här gör man sätt ugnen på 225 grader. Skala 5-6 äpplen beroende på hur stora de är. I och med att äpplena kommer vara under lock behöver du inte "slisa" dem vackert se bara till att få bort kärnhus och skal. Lägg dem i en skål och pressa lite citron över dem.
Nu till paj degen som jag oftast tycker är svårast. Blanda mjöl och salt häll över oljan sakta samtidigt som du rör och till sist vattnet. Det bör bli en deg jag brukar ta två bakplåts papper och lägga degen emellan. Sedan kavla ut den så den blir riktigt tunn. Dela den i två delar så du har en till botten och en till toppen. Jag fick lite över så jag tog en pepparkaksformsstjärna till dekoration på pajen.
Blanda sedan de övriga ingredienserna med äpplena men ägget skall du spara till pensling av kakan och smöret skall klickas ut på kakan innan locket sätts på. Den syltade ingefäran skivar du tunt och lägger i med äpplena.
Nu till ihop sättningen.
Smöra paj formen, lägg i paj skalet så att det täcker botten och kanterna. Häll på äpplena klicka ut smöret, nu är det dags för locket som skall penslas med ägg.Sätt in kakan i 10 minuter på 225 grader sänk sedan till 175 grader och låt den stå i mitten av ugnen i 40 minuter.
Kommentarer
Trackback